بسته‌بندی مواد غذایی، توزیع و حمل و نقل آنها را امکان‌پذیر می کند، تاریخ مصرف آن را افزایش می‌دهد و از ایمن بودن آن برای مصرف اطمینان حاصل می‌شود. ما می‌خواهیم در این گزارش به انواع بسته‌بندی مواد غذایی (از جمله بسته‌بندی هوشمند)، تأثیر بسته‌بندی مواد غذایی بر محیط‌ زیست را بررسی کنیم و به چگونگی تأثیر پایداری بر طراحی و ساخت بسته‌بندی مواد غذایی و نوشیدنی در آینده می‌پردازیم.

فناوری بسته‌بندی مواد غذایی و نوشیدنی نقشی حیاتی در صنعتی ایفا می‌کند که همه افراد را در این سیاره تحت تاثیر قرار می‌دهد. بدون بسته‌بندی مواد غذایی، نگهداری آنها غیرممکن خواهد بود و در معرض آلودگی قرار می‌گیرد. بسته‌بندی مواد غذایی باید از این محصولات در زنجیره تامین، محل فروش و خانه محافظت و نگهداری کند. مواد استاندارد بسته‌بندی مواد غذایی شامل مقوا، کاغذ، پلاستیک، فلز و شیشه است. 

چالش‌های بسته‌بندی مواد غذایی

بسته‌بندی مواد غذایی باید از این محصولات در زنجیره تامین، محل فروش و خانه محافظت و نگهداری کند. بسته‌بندی باید مواد غذایی را در دمای مناسب نگه دارد،  بدون نشتی باشد و فضایی را برای برچسب زدن دقیق در مورد محصول فراهم کند. اگر بسته‌بندی حاوی میوه یا سبزیجات باشد، ممکن است نیاز به دریچه باشد. بسته‌بندی باید مدولار و قابل انباشته شدن باشد تا در حین حمل و نقل و در قفسه‌های سوپرمارکت نگهداری شود. یکی از مهمترین مسائلی که در حال حاضر در مورد بسته‌بندی وجود دارد، پایداری بسته‌بندی مواد غذایی است. اهمیت بسته‌بندی مواد غذایی پایدار در حال افزایش است، زیرا تولید کنندگان به دنبال کاهش تعداد پلاستیک‌های یکبار مصرف مورد استفاده در محافظت از مواد غذایی هستند. نگرانی گسترده‌ای در رسانه‌ها و مصرف کنندگان در مورد آلودگی دریاها، اقیانوس‌ها و رودخانه‌ها توسط پلاستیک‌های یکبار مصرف که عمدتاً از صنایع غذایی ناشی می‌شود، وجود دارد. این به معنای حجم عظیم پلاستیکی است که به محل دفن زباله ختم می‌شود. تولیدکنندگان مواد غذایی برای غلبه بر این چالش‌ها به دنبال بسته‌بندی مواد غذایی جدید و پایدار هستند.

بسته‌بندی هوشمند

بسته‌بندی هوشمند چیست؟ بسته‌بندی هوشمند می‌تواند بسته‌بندی را با استفاده از برچسب‌های RFID یا کدهای QR ردیابی کند که به کارآمدتر شدن زنجیره تامین و مدیریت صحیح موجودی کمک می‌کند. فناوری بسته‌بندی هوشمند نیز می‌تواند به کنترل محیط و دما کمک کند. از آنجایی که بسته‌بندی هوشمند می‌تواند به کارآمدتر شدن زنجیره تامین کمک کند، همچنین می‌تواند ردپای کربن محصول را کاهش دهد. از انواع بسته‌بندی هوشمند می‌توان به بسته‌بندی فعال و بسته‌بندی هوشمند اشاره کرد. بسته‌بندی فعال می‌تواند شرایط محیطی مانند رطوبت و دما را تغییر دهد. بسته‌بندی هوشمند یک محصول یا بسته را با استفاده از کدها یا حسگرها برای انتقال داده‌ها در مورد محصول، بسته، مکان یا هر سه مورد نظارت می‌کند. بسته‌بندی هوشمند می‌تواند اطلاعاتی مانند داده‌های دما و محل قرارگیری محصول در زنجیره تامین را ارائه دهد و شفافیت و کارایی را بهبود بخشد.

مزایای بسته‌بندی هوشمند

تولیدکنندگان مواد غذایی از بسته‌بندی هوشمند به تعداد روزافزونی استفاده می‌کنند. مزایای بسته‌بندی هوشمند عبارتند از:

ارائه اطلاعات در مورد زنجیره تامین

 افزایش تاریخ مصرف محصولات غذایی و نوشیدنی

 بهبود تازگی غذا 

کاهش ضایعات 

برآورده کردن الزامات انطباق 

بهینه‌سازی لجستیک