امروزه دستگاه‌های کیسه پرکن پودری جزء لاینفک تولید محصولات پودری هستند و کارایی تولید را به میزان قابل توجهی بهبود بخشیده‌اند. حتماً در زندگی روزمره خود با انواع محصولات پودری برخورد داشته‌اید. در این زمان، ممکن است این سوالات برای شما پیش آمده باشد: کدام نوع دستگاه پرکن برای چه محصولاتی مناسب است؟ در ادامه به این سوالات پاسخ خواهیم داد.

دستگاه کیسه پرکن پودری چیست؟

دستگاه کیسه پرکن پودری نوعی تجهیزات بسته‌بندی است که برای پر کردن ظروف حاوی محصولات پودری طراحی شده و برای اندازه‌گیری و توزیع محصولات پودری در ظروف مختلف (مانند کیسه، قوطی، شیشه یا بطری) به کار می‌رود. این دستگاه‌ها به طور گسترده در صنایع غذایی، دارویی و آرایشی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

دستگاه‌های کیسه پرکن پودری می‌توانند به طور موثر پودرهای روان و غیر روان را پر کنند. با این حال، همه دستگاه‌های پرکن پودر قادر به کار با هر دو نوع پودر نیستند و این بستگی به نوع دستگاه دارد. در  ادامه انواع مختلف دستگاه‌ها را معرفی خواهیم کرد. دستگاه‌های پرکن بر اساس درجه اتوماسیون و روش‌های مختلف اندازه‌گیری عملکردهای متفاوتی دارند، اما اصل کلی کار آنها یکسان است: 

اصول کاری دستگاه‌های کیسه پرکن پودری

انواع مختلفی از دستگاه‌های کیسه پرکن وجود دارد که بر اساس ویژگی‌های محصول و نیازهای کارخانه شما انتخاب می‌شوند. با توجه به این عوامل می‌توانید تصمیم بگیرید که از چه نوع دستگاه پرکن استفاده کنید.

ایده کلی این است که محصولات پودری از طریق روش‌های مختلف اندازه‌گیری، در بسته‌ها توزیع شده و سپس آب‌بندی می‌شوند تا یک بسته کامل و مجزا تشکیل شود. در ادامه، به اصل کار خاص دستگاه های کیسه پرکن پودری خواهیم پرداخت.

انواع دستگاه‌های کیسه پرکن بر اساس روش پر کردن:

  • پرکن ماردون (Auger Filler):  پرکننده‌های ماردونی، از پرکاربردترین دستگاه‌های کیسه پرکن پودری هستند. یکی از مشخص‌ترین ویژگی‌های آنها، ماردون (Auger) است که با سرعت معینی می‌چرخد و دقت و ثبات فرآیند پر کردن را تضمین می‌کند. اندازه‌گیری و توزیع، با چرخاندن ماردون انجام می‌شود که دقت بالایی دارد. این نوع دستگاه برای پودرهای روان و غیر روان مناسب است و  معمولاً برای پودرهای بسیار ریز یا پودرهای خشک حجیم و گرد و غباردار استفاده می‌شود. با چرخش تیغه‌های همزن، پودرهای غیر روان مانند شیرخشک با ویسکوزیته مشخص، به دیواره‌های قیف نمی‌چسبند. چرخش تیغه‌های همزن، در خلاف جهت چرخش مارپیچ است.
  • پرکننده‌های خلاء (Vacuum Fillers): دستگاه‌های پرکننده خلاء پودری، از اصل ایجاد خلاء برای پر کردن محصولات پودری در ظروف، به طور مؤثر، دقیق و بدون آلودگی استفاده می‌کنند. این دستگاه‌ها برای پودرهای ریز و خشک مناسب هستند و پر کردن خلاء، روشی بسیار موثر برای پودرهای غیر روان محسوب می‌شود. این روش، برای محصولاتی با قوام ظریف مانند پودر شیر یا آرد، ایده‌آل است و به طور گسترده در صنایع غذایی و دارویی استفاده می‌شود.
  • پرکننده‌های لیوانی حجمی (Volumetric Cup Fillers): پرکننده‌های لیوانی حجمی، از حجم‌های لیوانی از پیش تنظیم شده برای توزیع مقدار دقیق پودر با دقت بالا استفاده می‌کنند. با توجه به ویژگی‌های این نوع پرکننده، برای محصولات پودری با جریان‌پذیری خوب و گرد و غبار کمتر مناسب هستند. در صورت استفاده از این دستگاه برای پودرهای غیر روان مانند شیرخشک، ممکن است پودرها به دستگاه بچسبند که این امر بر سرعت پر شدن تاثیر می‌گذارد و منجر به خطا در اندازه‌گیری می‌شود. این دستگاه‌ها، زمانی  بهترین عملکرد را دارند که پودرها از نظر بافت، تراکم یا دانه‌بندی، ثابت  باشند.
  • دستگاه‌های پرکن ویبره (Vibratory Fillers): دستگاه‌های پرکن ویبره، از ارتعاش برای هدایت پودرها به داخل ظروف استفاده  می‌کنند و برای پودرهایی با جریان‌پذیری ضعیف یا ویسکوزیته بالا، بسیار  مناسب هستند.
  • پرکننده‌های با وزن خالص (Net Weight Fillers): پرکننده‌های با وزن خالص، به دلیل دقت بالا شناخته می‌شوند و می‌توانند انواع و تراکم‌های مختلف پودر را تحمل کنند. با توجه به مقدار وزن از پیش تعیین شده، پودرها را به طور دقیق در ظرف اندازه‌گیری و توزیع می‌کنند. در طول این فرآیند، دستگاه باید به طور مداوم سرعت پر کردن را کنترل و تنظیم کند تا به یک مقدار از پیش تعیین شده برسد و از دقت پر کردن اطمینان حاصل  شود. با این حال، این امر باعث کاهش سرعت پر کردن در این نوع دستگاه‌ها می‌شود.

خواص پودرها:

  • جریان‌پذیری (Flowability): پودرهای روان، معمولاً دارای ذرات یکنواختی هستند که به راحتی تحت نیروی گرانش جریان می‌یابند؛  مانند شکر گرانول و نمک. این پودرها به هم نمی‌چسبند و به سطوح نمی‌چسبند و کار با آن‌ها نسبتاً آسان است. پودرهای غیر روان، اغلب ریزتر و چسبنده هستند و احتمال انباشتگی یا چسبندگی به سطوح در آنها بیشتر است. این  پودرها جریان‌پذیری ضعیفی دارند و ممکن است باعث انسداد یا جریان ناسازگار در حین پر شدن شوند و معمولاً توسط وکیوم یا پرکننده‌های ارتعاشی تخصصی کار  می‌شوند.
  • دانه‌بندی (Granularity): محصولات دانه‌ای درشت، مانند نمک و شکر گرانول، را می‌توان با یک پرکننده ماردون معمولی پر کرد.  محصولات پودری ریز، مانند آرد و پودر تالک، به راحتی در هوا پراکنده می‌شوند و مستعد جذب رطوبت هستند؛ بنابراین، به یک پرکننده ماردون با دقت بالا و با ویژگی‌های کنترل گرد و غبار نیاز دارند.
  • منسجم (Cohesion): پودرهایی مانند پودرهای پروتئینی و پودرهای شیر به راحتی جمع می‌شوند و جریان‌پذیری را تضعیف می‌کنند بنابراین، استفاده از پرکننده‌های همزن برای آنها ضروری است و باید رطوبت محیط را کنترل کرد، زیرا رطوبت زیاد باعث می‌شود که آنها راحت‌تر جمع شوند.

نتیجه‌گیری:

امیدواریم سوالاتی که در مورد دستگاه‌های پرکن پودری در ذهن شما وجود داشت، پاسخ داده شده باشد. در این مقاله نحوه عملکرد هر نوع دستگاه پرکن پودر و برخی از روش‌های معمول آب‌بندی را شرح دادیم. اگر نیاز به پر کردن محصولات پودری خود دارید، باید در نظر بگیرید که کدام دستگاه پرکننده مناسب‌تر است و کدام تنظیمات را می‌توان برای پر کردن بهتر محصولات خود اعمال کرد.